tisdag 17 januari 2012

Mål för skrivaråret 2012

I förra inlägget skrev jag om hur flera skrivcoacher poängterar vikten av att sätta upp realistiska mål för skrivandet. Jag som arbetar inom skolans värld har arbetat målinriktat sen mitten av 90-talet och det har bara blivit mer och mer av den varan. Idag är måluppfyllelse ett modeord som används mycket frekvent. Nåväl, då kan man ju undra VARFÖR det ska vara så himla svårt att ställa upp mål och delmål för sitt skrivande.... Rädslan att misslyckas skulle jag tro...NU har jag i alla fall bestämt mig för att göra ett seriöst försök att formulera skrivmål för 2012 - sen får jag väl utvärdera till nyår hur hög måluppfyllelsen blev! Jag utgår ifrån Ann Ljungbergs tips.

Vad skulle göra 2012 till mitt bästa skrivarår?
Under bästa tänkbara förutsättningar skulle detta år kunna bli mitt bästa skrivarår hittills. Visst, jag skulle kunna jobba mindre (om jag hade råd) och jag skullle kunna sitta på en grekisk ö några månader och bara skriva. Men nu får jag utgå ifrån realistiska mål som sagt. Fakta är att jag arbetar heltid på två skolor och läser en högskolekurs på kvartsfart - alltså finns det ingen "ledig tid" att tillgå. Miljön och människorna omkring mig får duga som inspiration. Att helt enkelt bara bestämma mig för att skriva fokuserat en stund varje dag, kan göra susen för skrivandet.
 • Mitt skrivarfokus för 2012 är: Kreativt skrivande III (HKR) och kursen Hitta din bokidé
* Vid slutet av året vet jag att jag nått mina mål när jag sett följande resultat: godkänt kursresultet och att jag verkligen hittat min bokidé!
 • Detta är vad jag behöver för att göra verklighet av min vision: stöd från familjen, egentid, en mysig och inspirerande skrivplats. Disciplin att prioritera skrivande framför allt annat.
* Detta ska jag göra för att fokusera på skrivandet i:

 januari-mars: göra klart Kreativt skrivande II, påbörja kurs III, ta nya tag med Hitta din bokidé. Skriva små texter dagligen i bloggen eller facebook.

april – juni: jobba med Kreativt skrivande III och Hitta din bokidé. Skriva noveller.

juli – september: sommarskriva, utnyttja miljöer och väder, arbeta på boken!

oktober – december: arbeta på boken, delta i NaNoWri Mo

 • Detta skulle kunna sabotera mitt skrivande: sjukdom först och främst, självkänslan, andras ogillande, andra aktiviteter, distraherande vanor, att säga ja till andra hela tiden
* Min strategi för att fortsätta trots sabotörer: finna stöd hos skrivarvänner på nätet, stänga öronen för negativa kommentarer
 • I slutet av 2012 ska jag fira mitt skrivande såhär: förhoppningsvis kunna belöna mig med en skrivarresa eller mer coaching!
Wish me luck! Tacksam för allt stöd.

2 kommentarer:

 1. Du är en inspirationskälla för mej!
  Och, mitt stöd har du, helt klart! (((KRAM)))

  SvaraRadera
 2. Härligt! Jag utgick också från Ann Ljungbergs tips när jag satte mina skrivarmål för 2012. Det kommer att gå bra!

  SvaraRadera